Ons ontstaan

 

Kinderwens (vzw)  ExpertiseNetwerk werd opgericht door professor dr. Lode Godderis (KULeuven/ Idewe) en Shanti Van Genechten in 2011. De VZW heeft jarenlang expertise opgebouwd en komt in haar dagelijkse werking vaak in contact met ouders die een kindje verliezen tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of kort erna. 

Shanti Van Genechten was 11 jaar lang werkzaam als vroedvrouw in het universitair ziekenhuis in Leuven, waar ze heel wat ouders van sterrenkinderen bijstond op de afdeling hoogrisicozwangerschap waar ze lange tijd werkzaam was. Ouders werden omringd met de meest professionele zorgen in het ziekenhuis maar ouders die een kindje verliezen hebben soms ook nood aan extra professionele zorg bij thuiskomst. Met het project sterrenkinderen wil de VZW deze nood en leemte in de eerstelijnszorg professioneel ondersteunen.

Het  project sterrenkinderen is  een ode aan Amélie&Louise*, Ella&Marie* Silke*, Joos*, Yamine*, en de zoveel andere sterrenkinderen in Vlaanderen die we samen met hun ouders hebben mogen begeleiden.

De vele aangrijpende verhalen, ontmoetingen en ervaringen van ouders van sterrenkinderen hebben Shanti en Lode ertoe aangezet een nieuw project vanuit de vzw Kinderwens te laten ontstaan. Dit project zet in op medische en psychosociale nazorg bij thuiskomst na het verlies van een sterrenkind. Shanti specialiseerde zich in 2016 via het postgraduaat rouw- en verlies  in de Arteveldehogeschool te Gent en volgde meerdere bijscholingen bij rouwexpert professor dr. Manu Keirse. Prof. dr. Lode Godderis, hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven en directeur onderzoek bij IDEWE, stond mee aan de wieg van dit nieuwe zorgproject.

Tijdens een toevallige ontmoeting op een overvolle trein richting Gent, ontmoette Shanti Alizé Bouw, een zeer getalenteerde jonge art designer. Shanti vertelde vol gedrevenheid over haar nieuwe sterrenproject en zo ontstond het idee om samen te gaan werken voor de vormgeving van het logo en de nieuwe website. Alizé heeft met voeling voor de ouders van sterrenkinderen de stijl ontworpen omdat het thema zeer kwetsbaar is.

Het gloednieuwe zorgnetwerk kreeg twee Peters, professor Yves Jacquemyn en professor Manu Keirse.

 

Sterrenkinderen - 2019

0471/99 95 67 - info@sterrenkinderen.be

Een initiatief van Kinderwens VZW (BE 0838.387.628)