Zwanger na verlies
Opnieuw zwanger zijn na verlies wordt door vele moeder als zeer stressvol ervaren.
Hieronder geven we wat suggesties mee van andere ouders. Alles is goed, als het maar goed voelt.
Suggesties van andere ouders...
Je behoeften
Praat over wat jij nodig hebt...
Het is belangrijk dat er naar je geluisterd wordt en er gebeurt waar jij behoefte aan hebt.
​​§Durf vragen waar je nood aan hebt: extra controles, duidelijke to-the point- info, eerst onderzoek en dan pas babbeltje,…
​§Angst voor bevalling in hetzelfde ziekenhuis? Dezelfde kamer? Dezelfde onderzoeksruimte? -> spreek erover
Goede begeleiding
Zowel op lichamelijk als emotioneel vlak.
Door professionele hulpverleners
Vroedvrouwen
...
§ Controle = geruststelling (bespreekbaar maken – versus ‘hoe lang?’)§
​§Communiceer open over je verlies met je hulpverleners
Op zoek naar controle
Of jij nu 3x de sla terug wast of niet -> maak hierover afspraken met je partner en andere naasten, dat zij hier ook in kunnen meegaan
Lichamelijke signalen
Geen dokter google §Dokter google biedt zelden de oplossing! Wie kan je wel raadplegen?
Blij met rare gevoelesn zoals 'misselijkheid'
‘De juiste inschatting van pijn is vaak heel moeilijk’
Maak als partners afspraken! Wat gaan jullie doen bij paniek? Wie belt de vroedvrouw of de arts? Wat is jullie methode om even rustig te worden?
+ duidelijke afspraken met jezelf.
§ Heb jij een vroedvrouw of andere hulpverlener die je hierin kan begeleiden?
Vertrouwen in je lichaam
###
​
Sluitingsrituelen,... Het is normaal dat je vaak pas terug vertrouwt in je lichaam na een goed voldragen zwangerschap.
Delen met anderen
Het nieuws van je zwangerschap delen met anderen - op jouw tempo - met wie jij vertrouwt netwerk is ook belangrijk als het wel misloopt
De vloek van het vervangen: §De vloek van het ‘vervangen’ – een nieuw broertje of zusje doet niets af aan het verdriet en verlies van jullie andere kindje.
Zelfzorg
Hoe kan jij in deze moeilijk periode voor jezelf zorgen? Wil je hierover meer lezen, klik door op zelfzorg.
Praat erover
Bij wie kan jij terecht met je verdriet?
-
Je partner
-
Het kan helpen om steun te zoeken bij familieleden of vrienden die begripvol zijn en luisteren zonder te oordelen. Ouders die een kindje verloren hebben geven vaak aan dat hun naasten niet altijd goed weten hoe ze moeten reageren op jullie verlies. Het is belangrijk dat je weet dat dit niet vanuit onwil gebeurt. We hebben enkele op de pagina voor naasten enkele suggesties vermeld.
-
Het kan ook helpen om je gevoelens te delen met lotgenoten. Fysiek organiseren we vanuit Sterrenkinderen enkele contactmomenten per jaar, meer info vind je in onze kalender.​​
-
Het kan zinvol zijn om professionele hulp in te schakelen. Contacteer ons vrijblijvend voor een hulpverlener in jouw regio.
Wil jij graag iets aanvullen?
Contacteer ons via info@sterrenkinderen.be
FAQ bij zwangerschapsverlies in het 1e trimester
Hoeveel bloedverlies
zal ik hebben?
De hoeveelheid bloedverlies kan per persoon verschillen. In sommige gevallen kan het verlies behoorlijk hevig zijn, zelfs meer dan tijdens een reguliere menstruatie, en je kunt ook bloedklonters verliezen. Wanneer je verder in je zwangerschap bent, kan het zijn dat je tussen de klonters je vruchtje of vruchtzakje kunt herkennen. Als je dat zou willen, kun je je vruchtje opvangen met een vergiet.
Waarom &
'wat als'?
Veel ouders zoeken naar een verklaring voor het verlies van hun kindje, en moeders worstelen hierbij vaak met schuldgevoelens. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het verlies van een vroege zwangerschap meestal een willekeurige gebeurtenis is. Vaak heeft het verlies niets te maken met iets wat de ouders hebben gedaan of nagelaten. Het is een tragisch en onvoorspelbaar proces, waarbij de oorzaak vaak buiten de controle van de ouders ligt. Als je je zorgen maakt, bespreek het dan met je hulpverlener, zodat deze samen met jullie kan bekijken of verder onderzoek opportuun is.
'Mag ik wel rouwen?'
Hoe 'klein' het verlies ook lijkt voor anderen, het is voor jou een ingrijpende gebeurtenis die je op jouw manier mag verwerken. Je verliest niet alleen je kindje, maar ook de dromen en de toekomst die je voor ogen had. Geef jezelf toestemming om te rouwen en zoek steun als dat nodig is.
Hoelang mag
ik rouwen?
Jouw rouwproces heeft geen strikte tijdslijn. Rouwen is geen exacte wetenschap en verloopt voor iedereen anders. Geef jezelf de tijd, ruimte en rust die je nodig hebt om alles een plek te geven in je leven. Wat jij voelt is volledig oké; of het nu boosheid, intens verdriet is, of misschien voel je op dit moment helemaal niets... al deze gevoelens mogen er echt zijn.