top of page

Over ons

7 op de 1 000 kinderen sterft voor, tijdens of vlak na de bevalling. Ouders van sterrenkindjes konden sinds 2011 bij Kinderwens vzw terecht voor begeleiding. Maar omdat er duidelijk nood was aan een apart zorgnetwerk, werd in december 2019 ‘Sterrenkinderen’ opgericht door Shanti Van Genechten en prof. dr. Lode Godderis van Kinderwens ExpertiseNetwerk.

Minister Wouter Beke, Kind en Gezin en onze fier peter professor Manu Keirse, waren aanwezig bij de lancering.

 

Zorgnetwerk Sterrenkinderen wil ouders die een kindje verliezen meer fysieke en psychosociale ondersteuning bieden. Ook hun omgeving én zorgverleners zijn welkom bij ons.

sterrenkinderen-kleur.png
abstraction-1347675.jpg

Onze missie

Zorgnetwerk Sterrenkinderen is een online hulpverleningsplatform rond perinataal verlies voor ouders die een kindje verliezen tijdens de (prille) zwangerschap, bij de geboorte of kort erna.

 

Om sterrenouders zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, bouwen we een netwerk uit van ziekenhuizen, centra en hulpverleners die vertrouwd zijn met de zorg rond perinataal verlies. Zo hopen we bij te kunnen dragen aan een betere levenskwaliteit en de kans op depressie bij de ouders te verkleinen.

 

Wij bieden ouders, hun naaste omgeving en zorgverleners een laagdrempelig en kwalitatief aanspreekpunt aan. We zorgen ervoor dat de zorgvraag met kennis van zaken erkend en beantwoord wordt en zo op de juiste plek terechtkomt binnen het zorgnetwerk.

 

We willen ouders van sterrenkinderen ook de mogelijkheid geven om informatie en ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. We werken hiervoor nauw samen met belangrijke partnerorganisaties.

 

Daarnaast willen we de versnipperde professionele zorg beter stroomlijnen en coördineren.

Missie

Vervang het woord 'miskraam' door 'zwangerschapsverlies'.

Shanti Van Genechten, Oprichter Sterrenkinderen

shanti.png
Medewerkers
anoesjka.jpg

Ik leerde ik het project Sterrenkinderen van Kinderwens vzw kennen omdat mijn man en ik destijds werden gevraagd om mee te werken aan reportage voor de VRT.

 

Natuurlijk wilden wij dat, want wij willen graag erkenning en het was weer een mooie reden om over onze zoontjes te mogen praten. Het gaf een warm gevoel, we kregen veel mooie reacties en wat deed dit deugd. Iedereen kende onze zoontjes. Dit was een gevoel dat ik wilde delen met andere sterrenouders.


De erkenning, het trots mogen zijn en het mogen praten over sterrenkindjes. Sedert die tijd was ik nauw betrokken bij de werking van het project. Wat ik vooral wil, is het verschil maken voor al die families die een kindje moeten missen.

Anoesjka Smekens, Vrijwilliger Sterrenkinderen

Anoesjka is de trotse mama van Oona en sterrenzoontjes Ferre en Eden.

Met lege handen ... maar toch niet helemaal.

Het verlangen naar het moederschap is een lang en moeilijk proces. Hoop, verwachtingen, verdriet, teleurstelling ... hoorden er dagelijks bij.

Ik voelde me vaak erg alleen en niet begrepen.  Tot de dag dat Shanti mijn pad kruiste: dit veranderde immens veel!

Als ambassadrice van het Hartjesbos en wetende hoe zwaar een zwangerschapsverlies is, vind ik het ontzettend belangrijk om als ervaringsdeskundige mijn schouders onder dit project te zetten. 

Teresa Ubachs, Ambassadrice Sterrenkinderen

IMG-20210507-WA0002.jpg
stijnhenderick_edited.jpg

Ik wou dit verscheurende verlies niet enkel een verlies laten zijn. Ik wou het de trigger, de reden laten zijn van een nieuwe start, waarbij ik mijzelf noodgedwongen moest heruitvinden.

Mijn verdriet zou een drijfveer zijn om te leren, te ontdekken wat dit met mij deed, nog zou doen, en wat ik van mijn eigen ervaringen kon doorgeven aan anderen.

Ik wou de dood van mijn kind geen einde laten zijn, maar een begin van iets moois.

Stijn Henderick

bottom of page