top of page

Zwangerschapsverlies tijdens fertiliteitstrajecten

Als wensouders doorlopen jullie vaak een intensief en langdurig traject om jullie grote droom te vervullen. Behandelingen, onzekerheden en de hoop op een zwangerschap stapelen zich op, en uiteindelijk komt het moment: 'je bent zwanger'. Maar wanneer blijkt dat de zwangerschap niet verloopt zoals gehoopt, of vroegtijdig eindigt in een verlies, kan dit leiden tot diepe teleurstelling en verdriet. Sommige ouders maken herhaalde zwangerschapsverliezen mee, dit kan een enorme impact hebben op jullie emotionele en mentale welzijn.

 

Het is niet ongewoon om je uitgeput, verloren of overweldigd te voelen. Het is belangrijk om te erkennen dat het rouwproces bij (herhaald) zwangerschapsverlies anders kan zijn en unieke uitdagingen met zich meebrengt. Van het omgaan met het verlies van hoop tot het zoeken naar manieren om verder te gaan in het traject. Het is belangrijk om steun te zoeken, zowel emotioneel als praktisch. Het is normaal om gevoelens van verdriet, woede, frustratie, hopeloosheid of zelfs schuld te ervaren. Herhaald verlies kan gevoelens van falen versterken, maar het is belangrijk te beseffen dat het niet jouw schuld is. Sta jezelf toe om te rouwen en erken dat elk verlies uniek is.​

Suggesties en boodschappen van andere ouders... 

Gun jezelf tijd

Rouwen is een proces dat tijd en ruimte nodig heeft. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om zowel fysiek als emotioneel te kunnen herstellen. 

Luister goed naar je eigen behoeften en je lichaam. Heb jij nood aan een pauze of voelt dit juist als extra belastend? Alleen jullie kunnen bepalen wat het beste werkt voor jullie. â€‹

Wat heb jij nodig? ​​​

​

Communicatie met je partner 

Het is belangrijk om open te blijven communiceren met je partner over je gevoelens en zorgen. Samen deze moeilijke periode doormaken kan helpen om een sterkere band te ontwikkelen en elkaar te steunen. 

​

Na (herhaald) verlies kan het nodig zijn om je verwachtingen en plannen te herdefiniëren. Opnieuw kijken naar je fertiliteitsopties of een eventuele pauze overwegen. Kunnen jullie hierover spreken? 

​

Het is mogelijk dat jij en je partner op verschillende manieren rouwen. De ene ouder zoekt mogelijks afleiding door zich op zijn werk te richten, terwijl de andere ouder juist de behoeften heeft om zich even terug te trekken. De verschillende manieren van omgaan met verdriet kunnen soms voor misverstanden en conflicten zorgen. Als het lijkt alsof jullie elkaar even uit het oog verliezen in deze moeilijke tijd, probeer dan ondanks alles te blijven communiceren over jullie gevoelens met elkaar. Zoek professionele hulp als je voelt dat dit niet lukt. 

Rituelen om welkom te
heten 

Sommige ouders vinden troost in het koesteren van een aandenken dat hen herinnert aan hun zwangerschap. Dit kan op verschillende manieren: 

​​​​

​Klik door op 'Het is moeilijk om afscheid te nemen, zonder eerst te ontmoeten'. 

Een plekje
voor je kindje
in jullie leven

Sommige ouders vinden het moeilijk om de leegte die het verlies van een kindje achterlaat te vullen. Hoe kan je je kindje een plek geven in je leven, zodat de liefde een zichtbare vorm krijgt. Hieronder vind je suggesties van andere ouders: ​

  • Maak iets voor je kindje 

  • Een tastbaar symbool (juweeltje, tatoeage,...) 

  • Dagelijkse routine (vb. aansteken van een kaarsje,...) 

  • Een quote of gedicht 

  • Een gedenkplaats of herinneringendoos 

  • Een symbool in de kamer van siblings,... 

  • ...

​​

Meer uitleg? Klik door op 'Een (zichtbaar) plekje voor je kindje in jullie leven.'

Helpende 
activiteiten 

Volgende activiteiten worden door andere ouders als helpend in hun rouwproces meegegeven: 

  • Schrijven (invul-, dagboek, blog,...) 

  • Muziek 

  • Lezen 

  • Podcasts 

  • Lotgenotencontact 

  • Bezoek een mooie plaats 

  • Sport 

  • Mediteren of ademhalingsoefeningen

  • ... ​

Meer info? Klik door naar 'Helpende activiteiten'

Zelfzorg 

Hoe kan jij in deze moeilijk periode voor jezelf zorgen? Wil je hierover meer lezen, klik door op zelfzorg.

Praat erover 

Bij wie kan jij terecht met je verdriet? 

  • Je partner 

  • Het kan helpen om steun te zoeken bij familieleden of vrienden die begripvol zijn en luisteren zonder te oordelen. Ouders die een kindje verloren hebben geven vaak aan dat hun naasten niet altijd goed weten hoe ze moeten reageren op jullie verlies. Het is belangrijk dat je weet dat dit niet vanuit onwil gebeurt. We hebben enkele op de pagina voor naasten enkele suggesties vermeld. 

  • Het kan ook helpen om je gevoelens te delen met lotgenoten. Fysiek organiseren we enkele contactmomenten per jaar voor wensouders en voor ouders die geconfronteerd werden met zwangerschapsverlies. Meer info vind je in onze kalender​​

  • Het kan zinvol zijn om professionele hulp in te schakelen. Contacteer ons vrijblijvend voor een hulpverlener in jouw regio. 

Wil jij graag iets aanvullen?

Contacteer ons via info@sterrenkinderen.be

Sterrenkinderen

Een project van

Shanti Van Genechten 

voor Kinderwens VZW

baby_vleugels.png
Kinderwens_edited.png

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Bedankt voor je inschrijving!

Dit project is gerealiseerd

dankzij de steun van 

logo CM.jfif

© 2021 Sterrenkinderen I Privacybeleid

bottom of page