top of page

Zwangerschapsverlies

baby_vleugels.png
Gepaste term

In 2015 lanceerde Shanti Van Genechten het woord ‘zwangerschapsverlies’ in Vlaanderen. Voor de meeste mama’s en papa’s past het woord ‘miskraam’ niet bij de gevoelens die zij op dat moment hebben en komt het vaak ook kwetsend over.

Omdat het voor de ouders die een kindje verloren hebben, zo belangrijk is om een meer gepaste, respectvollere term te gebruiken, pleitte Kinderwens ExpertiseCentrum ervoor dat het woord ‘miskraam’ vervangen werd door ‘zwangerschapsverlies’.

Zwangerschapsverlies
voor 20 weken zwangerschap

Nieuw leven in je buik maakt je zo gelukkig. Je fantaseert over hoe hij of zij eruit zal zien en je begint toekomstplannen te maken. Maar soms loopt het anders dan verwacht … Je krijgt plots te horen dat het hartje van je kindje niet meer klopt. Of er wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vastgesteld. Of misschien heeft je baby ernstige afwijkingen of geen overlevingskansen e moet je je zwangerschap afbreken.

Dit zijn allemaal vormen van zwangerschapsverlies. Hoewel jouw verdriet zo onnoemelijk groot is, is het jammer genoeg vaak onzichtbaar voor de maatschappij.

Ik kreeg twee zwangerschapsverliezen en had nadien een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hoewel de vruchtjes telkens nog geen acht weken oud waren, voelde alles bij mijn eerste zwangerschap al anders aan. Er had leven in mij gezeten, heel eventjes was mijn lichaam niet meer alleen van mij geweest. En er was de euforie natuurlijk. Vanop onze roze wolk maakten mijn man en ik stiekem al plannen en fantaseerden we over ons kindje. De teleurstelling kwam heel hard aan. Daarnaast groeide bij elk zwangerschapsverlies de angst en de twijfel: gaat het ooit wel lukken? Ik schaamde me dat mijn lichaam niet kon wat in de natuur eigenlijk een heel evident proces is.

Ik verloor onze tweeling op 26 weken zwangerschap. Al onze toekomstplannen en dromen vielen in duigen. Ik kon het niet geloven.

Stilgeboorte
vanaf 20 weken zwangerschap

Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap of bij de geboorte krijg je te horen dat je kindje overleden is. De wereld staat stopt met draaien en je komt met lege handen thuis.

Neonatale sterfte -
Na de geboorte

Misschien had je kindje na de geboorte intensieve zorg nodig. Wat een blije periode moest worden, slaat om in een immens verdriet als je je kindje verliest in de eerste weken of maanden na de geboorte.

Na de geboorte belandde ons kindje op intensieve neonatologie omdat hij te vroeg geboren was. Tot ons groot verdriet heeft hij het niet gehaald.

bottom of page