Als je je kindje verliest in het 1e trimester van je zwangerschap

Je zwangerschap zou een periode vol vreugde en verwachtingen moeten zijn, een tijd waarin je als toekomstige ouder droomt van de avonturen die je te wachten staan. Soms wordt je droom abrupt afgebroken door een ingrijpend verlies. Een pril zwangerschapsverlies is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Veel ouders kiezen ervoor om hun omgeving pas in te lichten wanneer de zwangerschap de ‘veilige’ 12 weken heeft bereikt, uit angst dat ‘het toch nog mis kan gaan’. Als het verlies dan toch gebeurt, kan het ervoor zorgen dat jullie alleen lijken te staan in je verdriet. Het kan moeilijk zijn om je verhaal te delen over het verlies van je kindje, vooral omdat je naasten nog niet op de hoogte waren van de zwangerschap. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid.​
​
Je hoort vaak verhalen van familieleden en vrienden die op een andere manier omgingen met hun verlies. Je stelt jezelf dan de vraag: 'Doe ik het dan verkeerd?' Er is geen goed of fout, ieder rouwproces is uniek.
​​
De goedbedoelde opmerkingen die vaak worden gemaakt bij een vroeg verlies, zoals ‘Je bent nog jong’, ‘Je hebt al een gezond kindje’, of ‘De natuur heeft beslist omdat er iets mis was’, kunnen erg pijnlijk zijn. Het lijkt alsof mensen je verdriet willen ‘oplossen’, maar dat is niet mogelijk. Wat heb jij echt nodig van je naasten? En kun je dat ook tegen hen zeggen?
Suggesties van andere ouders...
Gun jezelf tijd
Bij een pril zwangerschapsverlies kan het moeilijk zijn om jezelf de tijd en ruimte te geven die je nodig hebt om het verlies een plaats te geven in je leven. Je verlies is vaak onverwacht en kan gepaard gaan met veel verschillende emoties.
​
Wees geduldig en mild met jezelf. Rouwen heeft geen vast tijdslimiet. Het kan zijn dat je op verschillende momenten in je rouwproces andere emoties of gedachten ervaart. Gun jezelf de tijd om te herstellen zonder je druk te voelen om 'door te gaan' of 'sterk te zijn' voor anderen.
Communicatie met je partner
Elk zwangerschapsverlies is uniek, net als het rouwproces dat ermee gepaard gaat. Je merkt misschien dat jij en je partner op verschillende manieren rouwen. De ene ouder zoekt afleiding, bijvoorbeeld door zich op werk te richten, terwijl de andere ouder zich juist wil terugtrekken en afstand nemen van alles. Deze verschillende manieren van rouwen kunnen soms tot conflicten leiden. Als jullie elkaar even kwijtraken in deze moeilijke periode, probeer dan toch over je gevoelens te blijven praten, zowel met elkaar als met anderen.
​
Soms horen we partners zeggen: "Het is erger voor mijn vrouw." Toch betekent dit niet dat jij geen verdriet hebt. Het is belangrijk om te erkennen dat het verdriet voor elke ouder anders kan voelen, maar dat dit verdriet er voor beiden is. Jullie rouw kan op verschillende manieren tot uiting komen, en dat is helemaal oké. Het belangrijkste is dat jullie elkaar blijven steunen, ook als jullie elkaar niet altijd volledig begrijpen. Het delen van gevoelens, ook al lijkt het niet altijd perfect of makkelijk, kan helpen om dichter bij elkaar te komen in dit moeilijke proces.
Communicatie met je andere kinderen
Hoe kan je kinderen op een passende manier betrekken?
-
Wees open en eerlijk, aangepast aan de leeftijd van je kind(eren). Je kan bijvoorbeeld (prenten)boeken gebruiken om het onderwerp op een toegankelijke manier te bespreken. Kinderen hebben goede voelsprieten en ze voelen dat er iets aan de hand is. Als ze geen uitleg krijgen, bestaat het risico dat ze zelf proberen verklaringen te bedenken. Dit kan verwarring en angst veroorzaken. Gedragsveranderingen zoals moeite met slapen, eetproblemen of een terugval in gedrag, kunnen bij je kind(eren) optreden als reactie op verlies.
-
Geef je kind(eren) de ruimte om hun emoties te uiten en hun vragen te stellen. Kinderen kunnen op onverwachte momenten vragen stellen, deze kunnen bij jou als ouders hard binnenkomen. Het is belangrijk om hen te laten weten dat hun gevoelens en vragen er mogen zijn. Luister aandachtig naar hen en als het te moeilijk is om zelf een antwoord te geven, wees daar dan eerlijk over. Schakel bijvoorbeeld een vertrouwde naaste in om hen te helpen met de uitleg.
-
Betrek je kinderen bij afscheids- en herdenkingsrituelen. Je kunt samen iets maken zoals een knutselwerk of een herinneringsobject.
-
Houd vast aan routine, het verlies kan ook de wereld van je kind(eren) op z'n kop zetten. Door vast te houden aan een routine biedt dit hen een gevoel van veiligheid en structuur te midden van de veranderingen.
-
Je mag je emoties tonen aan je kinderen. Dit helpt hen te begrijpen dat het oké is om verdrietig te zijn en dat rouw een normaal proces is. Het toont hen dat ze niet de enige zijn met deze gevoelens en dat het veilig is om hun emoties te uiten.
​
En wat met toekomstige kinderen?
Het betrekken van toekomstige kinderen in jullie rouwproces kan anders zijn dan bij oudere kinderen, maar het is nog steeds belangrijk om hen op een passende manier te begeleiden. Hoewel de situatie anders is voor toekomstige kinderen, blijft het belangrijk om hen in hun eigen tempo en op een gepaste manier te betrekken bij het rouwproces. Het kan hen helpen om het verlies te begrijpen als een deel van het gezinsverhaal, waarin ruimte is voor zowel verdriet als vreugde.
Rituelen om welkom te
heten
Sommige ouders vinden troost in het koesteren van een aandenken dat hen herinnert aan de zwangerschap. Dit kan op verschillende manieren.
​​
​Klik door op 'Het is moeilijk om afscheid te nemen, zonder eerst te ontmoeten'.
Een plekje
voor je kindje
in jullie leven
Sommige ouders vinden het moeilijk om de leegte die het verlies van een kindje achterlaat te vullen. Hoe kan je je kindje een plek geven in je leven, zodat de liefde een zichtbare vorm krijgt. Hieronder vind je suggesties van andere ouders: ​
-
Maak iets voor je kindje
-
Een tastbaar symbool (juweeltje, tatoeage,...)
-
Dagelijkse routine (vb. aansteken van een kaarsje,...)
-
Een quote of gedicht
-
Een gedenkplaats of herinneringendoos
-
Een symbool in de kamer van siblings,...
-
...
​​
Meer uitleg? Klik door op 'Een (zichtbaar) plekje voor je kindje in jullie leven.'
Helpende
activiteiten
Volgende activiteiten worden door andere ouders als helpend in hun rouwproces meegegeven:
-
Schrijven (invul-, dagboek, blog,...)
-
Muziek
-
Lezen
-
Podcasts
-
Lotgenotencontact
-
Bezoek een mooie plaats
-
Sport
-
Mediteren of ademhalingsoefeningen
-
... ​
Meer info? Klik door naar 'Helpende activiteiten'
Zelfzorg
Hoe kan jij in deze moeilijk periode voor jezelf zorgen? Wil je hierover meer lezen, klik door op zelfzorg.
Praat erover
Bij wie kan jij terecht met je verdriet?
-
Je partner
-
Het kan helpen om steun te zoeken bij familieleden of vrienden die begripvol zijn en luisteren zonder te oordelen. Ouders die een kindje verloren hebben geven vaak aan dat hun naasten niet altijd goed weten hoe ze moeten reageren op jullie verlies. Het is belangrijk dat je weet dat dit niet vanuit onwil gebeurt. We hebben enkele op de pagina voor naasten enkele suggesties vermeld.
-
Het kan ook helpen om je gevoelens te delen met lotgenoten. Fysiek organiseren we vanuit Sterrenkinderen enkele contactmomenten per jaar, meer info vind je in onze kalender.​​
-
Het kan zinvol zijn om professionele hulp in te schakelen. Contacteer ons vrijblijvend voor een hulpverlener in jouw regio.
Wil jij graag iets aanvullen?
Contacteer ons via info@sterrenkinderen.be
FAQ bij zwangerschapsverlies in het 1e trimester
Hoeveel bloedverlies
zal ik hebben?
De hoeveelheid bloedverlies kan per persoon verschillen. In sommige gevallen kan het verlies behoorlijk hevig zijn, zelfs meer dan tijdens een reguliere menstruatie, en je kunt ook bloedklonters verliezen. Wanneer je verder in je zwangerschap bent, kan het zijn dat je tussen de klonters je vruchtje of vruchtzakje kunt herkennen. Als je dat zou willen, kun je je vruchtje opvangen met een vergiet.
Waarom &
'wat als'?
Veel ouders zoeken naar een verklaring voor het verlies van hun kindje, en moeders worstelen hierbij vaak met schuldgevoelens. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het verlies van een vroege zwangerschap meestal een willekeurige gebeurtenis is. Vaak heeft het verlies niets te maken met iets wat de ouders hebben gedaan of nagelaten. Het is een tragisch en onvoorspelbaar proces, waarbij de oorzaak vaak buiten de controle van de ouders ligt. Als je je zorgen maakt, bespreek het dan met je hulpverlener, zodat deze samen met jullie kan bekijken of verder onderzoek opportuun is.
'Mag ik wel rouwen?'
Hoe 'klein' het verlies ook lijkt voor anderen, het is voor jou een ingrijpende gebeurtenis die je op jouw manier mag verwerken. Je verliest niet alleen je kindje, maar ook de dromen en de toekomst die je voor ogen had. Geef jezelf toestemming om te rouwen en zoek steun als dat nodig is.
Hoelang mag
ik rouwen?
Jouw rouwproces heeft geen strikte tijdslijn. Rouwen is geen exacte wetenschap en verloopt voor iedereen anders. Geef jezelf de tijd, ruimte en rust die je nodig hebt om alles een plek te geven in je leven. Wat jij voelt is volledig oké; of het nu boosheid, intens verdriet is, of misschien voel je op dit moment helemaal niets... al deze gevoelens mogen er echt zijn.